Субота, 11.05.2024, 05:33
Вітаю Вас Гість | RSS

Кіцманська центральна районна бібліотека

Категорії розділу
Новини [294]
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2017 » Червень » 1 » «Чом,чом ,чом,земле моя…»
14:14
«Чом,чом ,чом,земле моя…»

Україна  завжди була багата на самобутні  таланти . Ніякій силі не осквернити тієї землі, «що   освятив  Тарас Шевченко своїми муками».

Україну прославили у віках  її видатні сини й дочки. Це філософ і поет, мандрівний вчитель -Григорій  Сковорода, це каменяр-Іван Франко,  поетична квітка –Леся Українка.

В усі часи знаходились безстрашні жінки, котрі відкрито і сміливо  говорили із суспільством про його проблеми. Через свої твори та книги намагалась це робити і Костянтина Малицька –українська письменниця, педагог, громадська діячка.  В літературі  вона виступала під псевдонімами:Віра Лужанська,Віра Лебедова,Чайка Дністрова.

30 травня Лужанська бібліотека спільно із Чернівецькою обласною  універсальною бібліотекою ім.М.Івасюка провели   літературну  подорож   приурочену  145- річниці  від  дня  народження  активної діячки культурно-освітніх  товариств  Галичини  та Буковини початку  ХХ  століття-Костянтини Малицької.  Доля письменниці тісно пов`язана із Лужанами , у 1903 році розпочався буковинський період   її  життя, цьому посприяв  тодішній  інспектор шкіл Буковини-Омелян Попович , який запросив літератора –вчительку в село Лужани.

Про те ,що  тут жила і творила  великої душі людина, патріотка  розповідає    «Літературно-мистецька енциклопедія  Кіцманщини»  Ростислава Дуба. Старше покоління добре знає одну із її пісень «Чом,чом,чом ,земле моя…»,яка була написана в 1904 році  саме тоді ,коли вона перебувала в нашому  краї.

 Літературна мандрівка   покликала до Лужанської бібліотеки   дуже багато цікавих людей  серед  яких була викладач  Чернівецького національного університету ім.Ю.Федьковича , доцент кафедри сучасної української мови, дослідник життя і творчості  К.Малицької, упорядник та авторка  передмови книги Чом,чом,земле моя…»-Валентина Остапівна Бузинська, яка  розповіла про  історію  видання книги творів письменниці.

 Читачі , бібліотекарі,  вчителі  та учні Лужанського ЗНЗ I-III cт.ім.В.Орелецького   познайомилися Із підбіркою  краєзнавчої літератури , в якій були дуже цікаві факти   життя талановитої жінки та вчительки.

  Виставку  літератури  підготувала  та провела завідувач   відділом краєзнавства Чернівецької обласної наукової бібліотеки ім.М.Івасюка–Шарабуряк Леся Юрівна  .

Перед гостями  виступила Лужанський селищний голова Наталія Миколаївна Катрюк, яка допомогала в організації такої цікавої зустрічі. Вона розповіла про маловідомі факти з життя письменниці,  назвала  навіть  вулицю та будинок ,в якому мешкала Віра Лебедова, перебуваючи в Лужанах  та наголосила, що надзвичайно важливо в наш час бути патріотом рідної землі, знати свої корені.

З художнім словом  перед присутніми виступили вчитель української мови та літератури  Юречко Інна Орестівна та  учні 7-8 класів  Лужанського ЗНЗ  I-III ст.ім.В.Орелецького, які інсценізували  уривок із оповідання К.Малицької «Найменший». Дуже емоційно читали вірші  читачі бібліотеки –Кулька Христина  та Родич Вікторія. Своїми  враженнями  та словами вдячності поділилася директор Кіцманської ЦБС – Орися Миколаївна Сухолотюк.

Хочеться подякувати  за гарні  пісні Івану Гаврилюку,які прозвучали на заході   та директорам будинків культури   сіл  Брусниця -Брицькій  Василині  Митрофанівні та Берегомет- Заремській  Сільві  Євгенівні   за допомогу в  організації заходу.

У кожного рідний край ,один –єдиний. І куди б не закинула нас доля, ким би ми не стали в житті, нам ніколи не забути стежини до рідного дому . Ми завжди бережемо в пам`яті все, що пов`язане з рідним куточком .

 

                            Наталія Савка

 Бібліотекар Лужанської бібліотеки

Категорія: Новини | Переглядів: 732 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Червень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Copyright ucoz.ua © 2024