Вівторок, 07.05.2024, 11:18
Вітаю Вас Гість | RSS

Кіцманська центральна районна бібліотека

Категорії розділу
Новини [294]
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2015 » Грудень » 10 » Хлібом славиться земля
13:45
Хлібом славиться земля

Хліб і сіль в українській хаті завжди були символом гостинності. Хліб, як і рушник, здавна в Україні служив оберегом. Кругла паляниця нагадувала сонце і була символом, якому вклонялися наші далекі предки. Жоден із українських обрядів не обходився без хліба, тому що хліб – це  добробут, багатство.

Хліб супроводжує нас усе життя - від нароження до глибокої старості.

У всіх народів він святий .Хліб берегли, на його честь складали гімни, хлібом зустрічали  найдорожчих гостей. А  славні письменники  оспівували хліб в своїх творах поєднуючи його із золотом та називали хліб мудрою паляницею,  ясним сонцем . І щоб у нас на столі завжди був хліб, ми звертаємось до Бога із молитвою і благаємо:  «Отче наш, хліб нам щоденний, дай нам сьогодні».

Без хліба  немає продовження роду, без хліба немає свята, без хліба немає пісні. Знати ціну хлібові,вміти  його економити, бути бережливими і дбайливими господарями  - це головні питання суспільства.

 Саме  тому в Лужанському ЗНЗ I-III ст. ім В. Орелецького пройшов цікавий  захід-захист  проекту: «Хлібом славиться земля». Учні під керівництвом  класного керівника 7-А класу  Юречко Інни Орестівни  розділилися на команди дослідників, біологів, літераторів, художників та  вміло доводили, що хліб - усьому голова. При цьому демонструвалася відеопрезентація  про   насущний і святий хліб, співалися пісні, розгадувались загадки ,звучали прислів`я та приказки про його величність-Хліб.

Учні мали змогу послухати бібліотечний урок: «Щоб хліб запах на нашому столі, докласти треба руки роботящі» та ознайомитись із книжковою виставкою: «Хліб на столі-щастя на землі». Цей матеріал підготовила Савка Наталія - бібліотекар Лужанської бібліотеки.

 Діти підготували гарні малюнки, де зобразили колосся пшениці, золоту  ниву  та  пишний, ніби  щойно спечений каравай.

Із даного проекту усі  присутні багато почерпали  інформації,бо метою було допомагати учням пізнавати й сприймати  морально-етичні   цінності  та застосовувати їх у своїй поведінці; виховувати у дітей християнські риси: любов до Бога, людей, здатність долати трудності, виховувати бережливе ставлення до хліба та пошану до праці людей.

Категорія: Новини | Переглядів: 467 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Грудень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Copyright ucoz.ua © 2024