Четвер, 09.05.2024, 12:51
Вітаю Вас Гість | RSS

Кіцманська центральна районна бібліотека

Категорії розділу
Новини [294]
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2015 » Квітень » 22 » "Книга для дитини: креативні підходи у просуванні читання"
16:34
"Книга для дитини: креативні підходи у просуванні читання"

Щорічно  Кіцманська районна дитяча бібліотека організовує та проводить районні семінари для бібліотечних працівників району з метою підвищення кваліфікації, обміну досвідом ,удосконалення професійних знань та створення сприятливих умов для професійного спілкування і контакту . Не став винятком і цей рік.

22 квітня 2015 р. на базі бібліотеки с. Мамаївці пройшов районний  семінар під назвою "Книга для дитини: креативні підходи у просуванні читання".

Для  бібліотекарів – це не просто з’їзд учасників, це плідна праця. Вони із задоволенням відвідують такі семінари. Адже тут можна обмінятися досвідом, почути та побачити, як творчо, з ентузіазмом працюють їхні колеги.

Що читають наші діти? І чи взагалі читають? Як їх привчити мислити над книгою, а не лише сприймати інформацію з моніторів? Це насправді проблеми часу! Про неї добре знають бібліотекарі. Вони дбають про читацьку культуру, намагаються прищепити любов до читання, зорієнтувати юних читачів у книжковому морі.

Сьогодні бібліотечні фахівці вчаться реагувати на нове у професійній сфері, вміло використовувати ефективні інноваційні форми роботи, формувати навички самостійного набуття знань та освоєння нових технологій, прагнути до підвищення своєї інформаційної культури, виховання творчого мислення, генерування нових нестандартних ідей. А для цього потрібні спеціальні знання, для оволодіння якими самоосвіти вже недостатньо. Саме тому, так важливо проводити  семінари для обміну досвідом.

Гостинно зустрічала усіх учасників семінару бібліотекар сільської бібліотеки Юлія Василівна Марчук, яка з радістю  ділилася своїм досвідом роботи.

Ще до початку семінару всі мали змогу познайомитись з дизайнерськими вигадками Юлії Василівни, переглянули краєзнавчі виставки, зокрема розширену виставку, присвячену 90 – річчю від дня народження Дмитра Гнатюка. Всіх вразив гарний інтер’єр бібліотеки, художньо оформлені стелажі,  яскраві новинки сучасних авторів. Бібліотека надає читачам і комп’ютерні послуги, проводить цікаві заходи.

Дуже приємно було те, що не дивлячись на свою зайнятість сільський голова - Угринчук Сергій Захарович знайшов час  та прийшов привітати всіх учасників семінару, побажав всім  творчих здобутків та подарував бібліотеці книгу Василя Фольварочного «На висотах орлиного лету».

Відкрила семінар директор Кіцманської централізованої бібліотечної системи Сухолотюк Орися Миколаївна, яка у своїм виступі зупинилася на основних напрямах роботи з читачами - дітьми, на професійних цінностях і якостях, якими повинен володіти сучасний дитячий бібліотекар, аби йти у ногу з часом.

Гостем  семінару була заступник директора Чернівецької  обласної дитячої бібліотеки з наукової роботи Рудая Ірина Михайлівна, яка розповіла  присутнім про «Інноваційну діяльність бібліотек по роботі з користувачами - дітьми». Зокрема вона наголосила ,що ми , бібліотекарі , вбачаємо  свою  місію  насамперед  у  тому,  щоб  допомогти  користувачам  зорієнтуватись  не  тільки  у  безмежному  просторі  книг,  але  й  у  світі  електронної  інформації. Виховання  інформаційної  культури – невід’ємна  частина  роботи  бібліотекаря.

Вона також зазначила, що сьогодні робота  бібліотекарів  з дітьми  перебуває в постійному пошуку нових, креативних форм і  методів  обслуговування читачів. Навчити дітей насолоджуватися читанням, зробити його привабливим і улюбленим заняттям – ось основне завдання бібліотек, які обслуговують дітей. І допомогти в цьому можуть нетрадиційні форми роботи, що сприяли б неформальному спілкуванню читачів, цікавому проведенню дозвілля.

Виступ завідуючої Кіцманської районної дитячої бібліотеки  Богдани Довбуш в повному обсязі був спрямований на методику та специфіку обслуговування дітей. Вона зупинилася на тому, що основна мета підтримки  та просування читання  - поширення серед громадськості позитивної думки про читання.

«Сучасний підліток, - сказала Богдана Довбуш,- це перш за все, споживач комп'ютерних продуктів, особистість, орієнтована на сприйняття віртуальної, а не вербальної інформації. Сьогоднішньому читачеві треба, щоб інформація подавалася яскраво, динамічно, і бажано коротко. Головне для бібліотекаря - привернути увагу, викликати емоційну реакцію, бажання взяти книгу в руки.
Виховати в дітях «звичку до бібліотеки» ,а цей  процес вимагає поступовості.

Діти, відчуваючи увагу, тепло та професійні можливості бібліотекарів у забезпеченні їхніх читацьких  потреб та інтересів відгукнуться своєю читацькою активністю та будуть поступово повертатися до книги, до бібліотеки. А, ми бібліотекарі з гордістю скажемо їм: «Браво, читачі!», «Читати модно і престижно завжди», «Ласкаво просимо до бібліотеки» »

Зворушила всіх до зліз, зачитавши  свій власний вірш активна читачка бібліотеки Сумовська Ольга Іванівна  «Як любо на цім світі жити» , присвячений подіям в АТО.

Під час  2-х годин професійного спілкування учасники семінару обмінялися цікавим досвідом роботи, про те як потрібно досягати успіху в сучасному інформаційному просторі та залишатись на високому рівні інформування.

Головне, що всі присутні зійшлися на думці, що в житті громади - чи то села, міста,  - робота з читачами - дітьми  має затвердитися як в отриманні різнопланової інформації на допомогу освіті, самоосвіті,так і в духовному зростанню та реалізації особистості кожної дитини. І задля цього бібліотекарі повинні постійно підвищувати свій фаховий рівень, запроваджувати інноваційні форми роботи, а також використовувати всі засоби для поінформування суспільства про свою діяльність, активніше рекламувати бібліотеку та її можливості.

По закінченню  семінару всі учасники мали змогу побувати на святі української пісні «Митець великої душі» (в приміщенні Мамаївського ЗНЗ І –ІІІ ст.№2 ),присвяченому 90- річниці від дня народження Д.Гнатюка, народного артиста України, українського співака, та побувати на екскурсії в музеї – кімнаті і переглянути  експозиції  по Дмитру Гнатюку.

Бібліотекарі говорили про свої враження побаченого та почутого, дякували організаторам та активним учасникам.

Директор Кіцманської ЦБС – Сухолотюк Орися Миколаївна бажала усім учасникам семінару невичерпних творчих джерел та задоволення від власної роботи!

Категорія: Новини | Переглядів: 628 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
1 snisponry  
0
<a href=http://priligy.mom>priligy results</a> 15 There is evidence to support the use of condoms to decrease risk of recurrence

Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Квітень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Copyright ucoz.ua © 2024