П`ятниця, 19.04.2024, 23:28
Вітаю Вас Гість | RSS

Кіцманська центральна районна бібліотека

Категорії розділу
Новини [294]
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2018 » Січень » 30 » «Понад усе вони любили свій коханий край… А ти?»
16:09
«Понад усе вони любили свій коханий край… А ти?»

«Понад усе вони любили свій коханий край… А ти?» (до 100-річчя битви під Крутами).

Сніги цвіли. Три сотні молодців

Прийшли в поля крутянські - золотії,

Щоб зупинити хижих ворогів,

Які ярмо несли всій Україні.

Нерівні сили стали віч на віч,

Від страху навіть сонце заховалось,

Та легені не кинулися пріч –

Вони в цей день нікого не боялись…

29 січня Україна вшановує пам'ять студентів, які 100 років тому, саме 29 січня 1918 року полягли у нерівному протистоянні з більшовицькими військами армії Муравйова.

З нагоди цієї дати у кімнаті, присвяченій воїнам УПА Кіцманського краєзнавчого музею, відбулася патріотична година «Понад усе вони любили свій коханий край… А ти ?», для читачів – учнів 6-В класу Кіцманського ЗЗСО, яку спільно провели завідуюча музею Оксана Савчук та завідуюча Кіцманської районної дитячої бібліотеки Алла Краснова.

Розпочався захід хвилиною мовчання, якою вшанували тих, хто в боротьбі за волю та кращу долю України не дожив до сьогоднішнього дня тих, кого в умовах більшовицької тиранії, ми повинні були забути, викреслити з своєї історії, тих героїв, що загинули в страшному бою під Крутами, цвіту нашого народу, що відстоює Державний Суверенітет, Незалежність і Соборність нашої держави на Сході України в жорстокій борні з підступним ворогом.

Про те, як усе відбувалося сто років тому, школярі дізнались із відеоролика «Герої Крут . Недооцінений урок історії».

За Україну, за ї волю стояли також воїни УПА, які боролись за Українську Самостійну Соборну Державу і за те, щоб кожна нація жила вільним життям у своїй власній, самостійній державі.

Про героїзм українців патріотів, воїнів УПА , про ті тортури , яким вони піддавались під час допитів, розповіли дітям шановані гості, які завітали на зустріч – це Анна та Оксана Лев – дочки нашого місцевого національного героя Івана Лева, який і в наш час відстоював інтереси громадськості, боровся за волю України, став засновником першого на Буковині музею Бойової слави УПА. Спогадами свого батька Альботи Ярослава, який разом з Іваном Левом був воїном УПА, поділилась його дочка Елеонора Альбота. Про історію створення музею розповів патріот України Максим Якубович, який свого часу доклав чималих зусиль, щоб такий музей був у нас на Буковині. На зустрічі також була присутня голова Кіцманського районного товариства дітей репресованих і політв’язнів Орися Руснак.

У заході прийняли участь Борис Моргоч та Вікторія Мадяр учні І (5) гімназійного класу та Михайло Сандуляк учень ІІ (6) гімназійного класу , учасники театрального гуртка Кіцманської районної гімназії (керівник Антоніна Дарчук), які продекламували вірш «Мені наснилось, що вони зустрілись... », та Лілія Макаревич, вихованка Кіцманського будинку творчості (керівник Ярослав Анучкін), яка виконала пісню «Герої не вмирають». Виступи дітей зворушили усіх присутніх на заході до глибини душі.

Закінчилась година патріота зверненням Михайла Палагнюка, вчителя-методиста історії Кіцманського ЗЗСО, відмінника освіти України. Він зазначив, що історію свого народу треба знати, а гіркі її сторінки пам’ятати і не забувати, щоб вони не повторювались.

Категорія: Новини | Переглядів: 423 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Січень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Copyright ucoz.ua © 2024