П`ятниця, 29.03.2024, 10:40
Вітаю Вас Гість | RSS

Кіцманська центральна районна бібліотека

Категорії розділу
Новини [294]
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2017 » Листопад » 3 » « Просте обличчя непростої людини »
17:24
« Просте обличчя непростої людини »

Під такою назвою  1 листопада на базі бібліотеки с.Брусниця, відбулося відкриття фотовиставки Видатних особистостей Брусницької сільської ради. Подія  приурочена до 99 - річниці проголошення воз`єднання Північної Буковини із Західно – Українською Народною Республікою та подальшу Злуку з «Великою Україною», яка  щорічно відзначається 3листопада.

Захід відбувся в рамках роботи  відкритого університету для дорослих започаткований благодійним фондом "Суспільні ресурси та ініціативи" в рамках міні-проекту "Освіта заради змін", який працює на базі Чернівецької обласної універсальної наукової бібліотеки ім. М. Івасюка.  Реалізується в межах проекту "Замінимо мури відчиненими вікнами" ІДЦ "Інтеграція та розвиток" та DVV International за підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини.

 Також відкритий університет для дорослих протягом серпня, вересні, жовтня та листопада місяця поточного року, працює  і на базі нашої бібліотеки с.Брусниця.

Гостями заходу були – директор Обласної  універсальної наукової  бібліотеки ім.М.Івасюка – Філяк Наталя Миколаївна.

Заступник директора – начальник науково – дослідного відділу Чернівецького регіонального центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ та організацій, кандидат історичних наук, доцент,  Віце-президент благодійного фонду "Суспільні ресурси та ініціативи" Сергій Михайлович Гакман.

Також гості із районного центру м.Кіцмань, а саме директор централізованої бібліотечної системи кіцманського району – Сухолотюк Орися Миколаївна та завідуюча районною дитячою бібліотекою – Краснова Алла Миколаївна.

Ну і звичайно  господар територіальної громади, Брусницької сільської ради – Загарія Іван Теофілович.

 Приємно відчувати, що з кожним роком чіткіше й повніше усвідомлюється значення цього важливого  акту 3-го листопада 1918 року у непростому процесі державотворення України.        

     Адже за тих умов, коли державні мужі будували дві держави Українську Народну Республіку і Західноукраїнську Народну Республіку - буковинці 3-го листопада 1918 року першими своїм «хлопським розумом» подали свій голос за неподільну соборну незалежну Україну, одностайно висловивши свою споконвічну мрію про «прилучення австрійської части української землі до України».

Причому це було зроблено цивілізовано, конституційним шляхом, відповідно до права народів на своє національно-державне самовизначення.

Пройшли десятиліття, та твердо висловлене й записане в резолюції віча жадання буковинців  "Хочемо до України" надійно лягло однією з цеглин у міцну підвалину нашого спільного українського державного дому. В умовах незалежної України вдячні нащадки колишніх учасників віча щороку урочисто відзначають 3 листопада як регіональне державне свято єднання краю зі своєю Вітчизною –Україною.

В нашій неньці Україна є багато відомих  і видатних людей, за межами нашої держави розкидало по всьому світу теж дуже багато українців, які прославляють своїми досягненнями Українську державу. Немало видатник осіб є і на території  Буковини  та теренах нашого району.

Територія брусницької сільської  ради, є одна з найбільших сільських рад  кіцманщини на її території проживає більше 5-ти тисяч населення в селах  Кальнівці, Чортория, Остра ,Діброва, Зеленів та Брусниця,  яка є адміністративним центром сільської ради.

Серед жителів такої великої громади , є свої видатні і поважні особи,  від лікаря до вчителя, від актора до агронома, посла і січового стрільця.

Відкриттям фотовиставки, було закарбовано 13 видатних особистостей Брусницької громади:

Бойко Дмитро Ілліч, Пацалюк Михайло Прокопович, Пинюк Олеся Миколаївна, Левицький Тодор Михайлович, Даниляк Семен Васильович, Миколайчук Іван Васильович, Вакарюк Іван Федорович, Вакарюк  Людмила Іванівна, Михайлюк Захарій Григорович, Терлецький Сидір Іванович, Савчук Євген Герасимович, Руснак Василь Григорович, Руснак – Шородок Євфрозина Миколаївна.

 Протягом заходу кожен із цих людей та деяких родичів, які були представниками тих  осіб, які з тих чи інших поважних причин не змогли відвідати захід, розповіли цікаві історії про свою особистість. Кожна історія, є часткою життя видатної особи, яка ішла  своїм напрямком і покликанням, творила нелегкою працею і розумом, розбудовуючи нашу неньку Україна. В результаті вони отримали заслуги, нагороди, звання і  пошану від  держави та своєї громади.

Цікаві історії видатних людей, слухали усі присутні в бібліотечній залі з захопленням і на одному подиху, з думками.. а, що буде далі…?.

За сценарієм , були і художні номери перепліталися з розповідями і додавали, більш святкового і піднесеного настрою усім присутнім.  Юні аматори Клубу за інтересами «Дитячий театр книги «Веселка», який створено і працює при книгозбірні, а саме; Гарик Даскалюк, Каріна Сливчук, Олег Фальоса, Яна та Юля Мельничук, Аня Жих, Олександра Косовець та  Софійка Понич, дарували глядачам, свої вірші, легенду та пісні, також гумористичну сценку Про Параску і Палажку, яких  дуже чітко і весело обіграли – Яна Петращук та Дарія Мельничук. Прозвучали ряд пісень  від учасників художньої самодіяльності Будинку культури; у виконанні  Івана Гаврилюка,Ольги Малярчук та Емануїла Козьми, акомпаніатор Михайло Луців, які організувала директор - Василина Митрофанівна Брицька.

Під час заходу в бібліотеці була розгорнута виставка вишиванок народної майстрині - Ганни Миколаївни Данко.

Щира подяка представникам Відкритого університету для дорослих, що обрали саме нашу бібліотеку, для реалізації запланових навчань та заходів. Завдяки вашій програмі, ми реалізуємо такі важливі і потрібні, для нашої громади проекти.

Хочеться висловити слова вдячності Відділу культури національностей та релігій та Централізованій бібліотечній системі в особах: начальника - Оксани Дмитрівни Тощук та директора - Орисі Миколаївни Сухолотюк за фінансову допомогу для ремонту бібліотеки. Окрема подяка, сільському голові – Івану Теофіловичу Загарія, за посилений фінансовий вклад у створені сучасного приміщення бібліотеки. Також окрема подяка, спонсору Ользі Іванівні Винничук за значну і вагому фінансову допомогу,для книгозбірні. Після довготривалого ремонту  бібліотека отримала сучасний дизайн, співпраця з університетом, допомогла книгозбірні,  вийти на новий рівень роботи з користувачами, посилити свій імідж серед громади.

В подальшій роботі університету та бібліотеки, є у планах презентація цієї  фотовиставки у навчальних закладах , які знаходяться на території Брусницької сільської ради.

Свято вдалося, приємні спогади залишуться на довго, а закарбовані обличчя видатних осіб будуть вічні, які нагадуватимуть нашим нащадкам про людей, які прославили Брусницьку землю.Ми можемо з гордістю сказати, що ви «Просте обличчя непростої людини» . Ми вами пишаємося !.

 

                                                                                                                                                   Юрій Понич

                                                                                                                                бібліотекар, бібліотеки

                                                                                                                                           с.Брусниця.

Категорія: Новини | Переглядів: 492 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Листопад 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Copyright ucoz.ua © 2024