П`ятниця, 29.03.2024, 05:08
Вітаю Вас Гість | RSS

Кіцманська центральна районна бібліотека

Категорії розділу
Новини [294]
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2019 » Січень » 4 » «Степан Бандера і Я»
16:52
«Степан Бандера і Я»

Погляд чесний. І слово – як гиря.

І карбований мужністю лик:

«Я приймаю смертний ваш вирок,

бо тікати від смерті не звик…

Любов Бенедишин

3 січня у приміщенні Кіцманського історико-краєзнавчого музею для вихованців Кіцманського ЗДО «Веселка» завідуюча Кіцманської РДБ Алла Миколаївна Краснова та завідуюча музею Оксана Василівна Савчук провели годину патріотизму «Степан Бандера і Я», під час якої дітки почули цікаву розповідь про одного хлопчика, який народився 1 січня 110 років тому, і що цей хлопчина став великим героєм та патріотом нашої неньки України.

А про те, як це сталось діточки дізнались, помандрувавши сторінками книжечки «Степан Бандера і Я», яку написала Віта Левицька. Мандруючи сторінка за сторінкою, вони дізнавались про розслідування героя книги, який хотів дізнатись правду, побачивши по телебаченню , що Бандеру назвали поганцем та фашистом, хоча у нього в класі висів портрет цієї людини, а під портретом писало малесенькими літерами, що він сидів у німецькому концтаборі під час Другої світової війни. Щось тут не сходилося. Якщо людина воювала на боці Гітлера , то хіба її фашисти запхали б до фашистського концтабору? То хто він Степан Бандера – герой чи бандит?

Щоб дізнатись правду , за порадою старшого брата хлопчик відвідує бібліотеку, де дізнається багато нового про добу, коли жив Степан Бандера, про події, що спонукали його до боротьби, та про несправедливі звинувачення, що їх фальсифікували недруги України.

Великим відкриттям для нього було те , що майбутній революціонер і «Великий українець» був другою дитиною у родині, в якій виховувалось восьмеро дітей. Наймолодша сестра померла немовлям, а всі інші в майбутньому заплатили дорогу ціну за свою діяльність та прізвище, яке з іспанської перекладається як «прапор».

Семеро дітей Бандер пережили страдницьку долю. Першим із братів та сестер Степана Бандери загинув брат Богдан – в похідних групах ОУН він пішов проголошувати українську державу на Південь України. Його смерть була справою рук гестапо.

Цікавим фактом було те, що Степан Бандера ніколи не ходив до школи – в рідному селі в зв’язку із мобілізацією вчителя до війська від 1914 року школа була зачиненою. Втім, якісна домашня освіта дозволить йому поступити у гімназію, а пізніше, з четвертого класу, заробляти на прожиття, даючи приватні уроки молодшим гімназистам.

З дитинства Степан мав погане здоров’я – через ревматизм суглобів йому часто відмовляли ноги і він втрачав можливість ходити. Те, що Бандера згодом зможе долати різні невигоди у житті – в’язниці та концентраційні табори – є заслугою великої сили волі, яку прикладав майбутній Провідник ОУН.

Окрім успіхів у навчанні, Бандера відзначався активною діяльністю в громадській сфері та широкими зацікавленнями в мистецтві та спорті, захоплювався бігом, плаванням, лещетарством (лижним спортом), кошиківкою (баскетболом) і передусім мандрівництвом. У вільний час залюбки грав у шахи, крім того співав у хорі та грав на гітарі і мандоліні. Складаючи пластовий іспит, в графі з позначкою «ощадливість» Степан Бандера вписав: «За заощаджені гроші купив собі пластовий однострій та мандоліну».

Зі стрийської гімназії Бандера розпочав й свою революційну діяльність. З четвертого класу він став одним із провідників Організації вищих класів українських гімназій (ОВКУГ) або як тоді їх називали «організація середньошкільників» – підпільної структури, яка об’єднувала українських гімназистів, які вели таємну боротьбу проти польської освітньої системи. З 1926 року різні підпільні організації Галичини, в тому числі й організація середньошкільників.

Коли фашистські війська увійшли до Львова , бандерівці проголосили Акт незалежності України . Відбулося це 30 червня 1941 року на багатотисячному мітингу. Від Степана Бандери , як керівника цього процесу вимагали скасування Акту незалежності. Він відмовився і його ув’язнили у концтаборі «Заксенхаузен» до осені 1944 року.

Вихованці уважно із захопленням слухали історію життя хлопчика , який став героєм , із жалем в очах переглядали фото дітей , які також зазнали німецьких концтаборів.

Чому зараз називають українців «бандерівцями» , це слово походить із часів Другої світової війни. Тоді німецькі окупанти словом Бандерабевегунг»(бандерівський рух) називали масову національно-визвольну боротьбу українців проти німецької окупації. Пізніше нинішня країна агресор всіх націоналістів називала «бандерівцями» і висвітлювала їх з негативного боку.

Сьогодні над Україною висить знову біда. Її територію хоче загарбати сусідня держава Росія. І знову вкотре — боротьба, яку вів Степан Бандера, не закінчилася. Тому він і далі на прапорі боротьби за незалежну Україну.

Щиро дякуємо завідуючій Кіцманського ЗДО «Веселка» Сухолотюк Оксані Іванівні, вихователю-методисту Собко Людмилі Михайлівні , вихователям Ігнатюк Оксані Миколаївні, Новіцькій Любові Анатоліївні, та помічникам вихователів Ватрич Руслані Іванівні та Піць Людмилі Сергіївні за тісну співпрацю і величезний вклад у виховання підростаючого покоління.

Тільки спільними зусиллями ми виростимо справжніх патріотів рідної неньки України.

Категорія: Новини | Переглядів: 537 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Січень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Copyright ucoz.ua © 2024