Неділя, 05.05.2024, 01:20
Вітаю Вас Гість | RSS

Кіцманська центральна районна бібліотека

Категорії розділу
Новини [294]
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2015 » Жовтень » 21 » «Творець краси народної»
13:57
«Творець краси народної»

20 жовтня 2015 року у приміщенні музичної школи ім. В. Івасюка відбувся вечір пам’яті присвячений  80-ій річниці від дня народження відомого фольклориста, етномузиколога, композитора, члена Всеукраїнської національної музичної спілки, члена Української асоціації письменників, лауреата багатьох премій, заслуженого працівника культури України Кузьми Антоновича Смаля.

На святі були присутні поважні гості та його друзі: Начальник відділу культури національностей та релігій Тощук Оксана Дмитрівна, письменник Йосип Ярославович Палятинський, журналіст Мирослав Іванович Куєк, голова жіночого комітету Кіцманщини Білова Наталія Володимирівна,  місцеві поетеси Сільва Заєць, Марія Тодощук.

Життєвий шлях кожної людини визначає доля. Кузьму Антоновича  вважають Буковинцем , хоч народився він в сусідній Польші. Де б людина не народилась та жила слід, який вона по собі залишила є великим надбанням. Надбання Кузми Антоновича чималі. Це понад 30 пісенних збірок, в тому числі і фольклору Кіцманщини . Фольклорист не уявляв своєї долі без Буковини , без її глибоких духовних джерел, історії та культури. Він  щедро і щиро прислужився цьому чарівному краю своєю натхненною працею, постійно шукаючи  і знаходячи його пісенні скарби. Ця праця вилилась у пісенні збірники «Цвіт шовкової косиці», «Над Прутом у лузі» та «Пісні Буковини». Окрім збирання пісень Кузьма Антонович був композитором.

Під час вечора пролунали музичні номери у виконанні вихованців музичної школи. «Місто моє веселкове» сл. Й. Палятинського , муз.Кузьми Смаля виконував Дячук Вадим , «Весняночка - добряночка» сл. Світлани Яреми муз. Кузьми Смаля виконувала вокальна група у складі Пугач Валерії , Мадяр Вікторії та Сверленяк Лілії, «Сонечко» сл. Любарської муз. Смаля виконувала Рудяк Марина, «Хай послухає весь світ» сл. Світлани Яреми муз. Кузьми Смаля виконали Чуприк Анастасія та Філіпчук Ангеліна, «Чи прудкий медведик» Виконав Маковійчук Іван.

Багато хороших слів спогадів пролунало під час вечора про працю Кузьми Антоновича , адже те що він зробив для української народної творчості є воістину неоціненною. Завдяки їй , фольклорне джерело України , в якому б’ється і хвиля Буковини, ніколи не висохне і не зникне. Наше завдання зберегти і донести надбання фольклориста до майбутніх поколінь.

Ведучою вечора  була Світлана Іванівна Колосовська неймовірний голос Кіцманщини та викладач музичної школи ім. В.Івасюка.

Вечір було організовано та проведено у тісній співпраці Кіцманської ЦРБ та музичної школи ім. В.Івасюка.

Категорія: Новини | Переглядів: 484 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Жовтень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Copyright ucoz.ua © 2024